More selected projects

Lunch Talk: De sigarenfabriek van Isay Rottenberg

Op 1 november aanstaande verschijnt het boek dat Sandra Rottenberg schreef met haar nicht Hella Rottenberg: 'De sigarenfabriek van Isay Rottenberg: De verborgen geschiedenis van een joodse Amsterdammer in nazi-Duitsland.'
Deze Lunch Talk is de try-out van hun boekpresentatie en zij willen graag feed-back: is het duidelijk, aantrekkelijk, is de rolverdeling goed, wat kan er beter?

Niemand, noch hun grootvader, noch hun vaders, had hun er ooit iets over verteld. Tot een oproep over geroofd joods bezit Hella en Sandra Rottenberg op het spoor brengt van de sigarenfabriek die hun grootvader in 1932 overnam in het stadje Döbeln bij Dresden. Niet zomaar een fabriek, maar de modernste van Duitsland, waartegen de concurrenten fel campagne voeren. In Duitse archieven vinden ze een schat aan documenten, waarin op de voet te volgen is hoe de joods-Nederlandse ondernemer Isay Rottenberg onverschrokken strijd levert om zijn bedrijf in nazi-Duitsland te behouden.

Waarom stapte hij in dit avontuur? En waarom bleef hij toen Hitler een half jaar later aan de macht kwam? Een even aangrijpend als boeiend verslag van een speurtocht: geschiedenis en familieverhaal in één.

____________________________

Date: Thursday October 26
Time: 12.30 - 13.30
Spring House, De Ruyterkade 128, Amsterdam